Przepis na dorsza w sosie porowym z orzechami według KGW Sampława

2021-12-22 11:15:46(ost. akt: 2021-12-22 12:41:03)

Autor zdjęcia: KGW Sampława

To kolejny pomysł na danie świąteczne, który otrzymaliśmy od Koła Gospodyń Wiejskich, tym razem z Sampławy w gminie Lubawa. Jak nam zdradziły członkinie koła, to danie można równie dobrze przygotować nie tylko na Boże Narodzenie.

Dorsz w sosie porowym z orzechami - przepis KGW Sampława z gminy Lubawa


Składniki:
500 g fileta z dorsza
½ szklanki mąki
sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb
olej do smażenia
Sos porowy:
1 średni por (biała część)
garść orzechów włoskich łuskanych
500 ml śmietany 30%
nać pietruszki
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia (lub olej)


Sposób przygotowania:


Filety z ryby podzielić na kawałki, natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na oleju i przełożyć do głębokiego naczynia.

Sos porowy:

Por pokroić w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym, posolić. Zalać śmietaną, wrzucić drobno pokruszone orzechy i gotować na patelni, aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Zalać ryby. Podawać ciepłe.

eka
ilawa@gazetaolsztynska.pl


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5