Przepis na dorsza w sosie porowym z orzechami według KGW Sampława
2021-12-22 11:15:46(ost. akt: 2021-12-22 12:41:03)
To kolejny pomysł na danie świąteczne, który otrzymaliśmy od Koła Gospodyń Wiejskich, tym razem z Sampławy w gminie Lubawa. Jak nam zdradziły członkinie koła, to danie można równie dobrze przygotować nie tylko na Boże Narodzenie.
Dorsz w sosie porowym z orzechami - przepis KGW Sampława z gminy Lubawa
Składniki:
500 g fileta z dorsza
½ szklanki mąki
sól, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb
olej do smażenia
Sos porowy:
1 średni por (biała część)
garść orzechów włoskich łuskanych
500 ml śmietany 30%
nać pietruszki
sól, pieprz
masło klarowane do smażenia (lub olej)
Sposób przygotowania:
Filety z ryby podzielić na kawałki, natrzeć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki. Filety obtoczyć w mące, usmażyć na oleju i przełożyć do głębokiego naczynia.
Sos porowy:
Por pokroić w kostkę i usmażyć na maśle klarowanym, posolić. Zalać śmietaną, wrzucić drobno pokruszone orzechy i gotować na patelni, aż sos zgęstnieje. Dodać posiekaną pietruszkę, doprawić solą i pieprzem. Zalać ryby. Podawać ciepłe.
eka
ilawa@gazetaolsztynska.pl
ilawa@gazetaolsztynska.pl
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez