Gastronomia i sklepy spożywcze pod okiem Sanepidu. Sporo uchybień i mandaty

2015-08-25 15:23:42(ost. akt: 2015-08-25 15:42:54)
Na pytania w sprawie prowadzonych kontroli odpowiadała Jolanta Labiś, powiatowy inspektor sanitarny  Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Iławie

Na pytania w sprawie prowadzonych kontroli odpowiadała Jolanta Labiś, powiatowy inspektor sanitarny Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Iławie

Autor zdjęcia: archiwum GI

W ostatnich tygodniach, podczas intensywnego upału, iławski Sanepid przeprowadzał kontrole w punktach gastronomicznych sezonowych i w sklepach spożywczych na terenie powiatu iławskiego. Chodziło głównie o przechowywania produktów wysokiego ryzyka, ale nie tylko
— Kontrole sanitarne w zakładach żywnościowo-żywieniowych, przeprowadzane są w oparciu o opracowane roczne harmonogramy kontroli, a poza planem zdarzają się kontrole interwencyjne (RASFF, RAPEX, interwencje konsumentów) - poinformowała Jolanta Labiś, powiatowy inspektor sanitarny PPIS w Iławie. — Podczas kontroli sanitarnych oceniane są m.in. warunki przechowywania żywności (szczególnie nietrwałej mikrobiologicznie), segregacja asortymentowa magazynowanego i eksponowanego towaru, terminy przydatności do spożycia/daty minimalnej trwałości wprowadzanych do obrotu oraz wykorzystywanych w produkcji środków spożywczych, stan higieniczno-sanitarny oraz techniczny.

Czy podczas wakacji ujawniono jakieś uchybienia w kwestii zachowania czystości, jeśli tak to jakie?

— Przeprowadzone w okresie wakacji kontrole sanitarne wykazały następujące nieprawidłowości higieniczno-sanitarne, za które przedsiębiorców ukarano mandatami:

• przechowywanie środków spożywczych w warunkach niezgodnych z zaleceniami producentów 
(np.: zalecana przez producenta temperaturze od 0-80, stwierdzona w urządzeniu chłodniczym +160);

• wykorzystywanie do produkcji środków spożywczych bez oznakowania, co utrudnia jego identyfikowalność w odniesieniu do producenta i/lub dystrybutora;

• wprowadzanie do obrotu artykułów spożywczych po terminie przydatności do spożycia/dacie minimalnej trwałości;

• brak asortymentowej segregacji w urządzeniach chłodniczych;

• wykorzystanie pomieszczeń i stanowisk pracy niezgodnie z przeznaczeniem; narażenie żywności na wtórne zanieczyszczenie, a tym samym konsumentów na zakażenie.

• niewłaściwy stan higieniczno-sanitarny pomieszczeń, urządzeń, wyposażenia; niesystematycznie i niedokładnie realizowane prace porządkowe;

• brak aktualnej dokumentacji potwierdzającej odpowiedni stan zdrowia zatrudnionych pracowników pracujących w kontakcie z żywnością

• brak wyposażenia do higienicznego mycia i suszenia rąk przy umywalkach.

Z czym jest największy problem jest w powiecie iławskim?

— Bezpieczeństwo żywności wymaga zorganizowania odpowiednich warunków magazynowania, sprzedaży, produkcji i dystrybucji, ale też ciągłego nadzoru i zaangażowania, w celu spełnienia obowiązujących przepisów prawa żywnościowego, a tym samym zapewnienia bezpieczeństwa konsumentów. Tymczasem powtarzającym się problemem w kwestii bezpieczeństwa żywności, nie tylko na terenie powiatu iławskiego, jest brak świadomości z zakresu zagrożeń zarówno zatrudnianych pracowników, jak również wielokrotnie samych przedsiębiorców - właścicieli zakładów żywnościowo - żywieniowych. 


Czy wpłynęły jakieś skargi do Sanepidu związane z tego typu uchybieniami? 

— W okresie tegorocznych wakacji do Państwowego Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego w Iławie wpłynęła jedna interwencja dotycząca wprowadzania do obrotu artykułów spożywczych po terminie przydatności do spożycia. Przeprowadzona kontrola sanitarna potwierdziła przekazane informacje; żywność przeterminowaną polecono wycofać ze sprzedaży w trybie natychmiastowym, właściciela ukarano mandatem karnym.



2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5